Saamelaiset Euroopan ainut alkuperäiskansa. Heidän lapsensa eivät saa opetusta omalla äidinkielellään, koska kunnilla ei ole velvollisuutta järjestää sitä. Yle uutisten julkaisemassa(21.4.2019) jutussa: Vain harva saamelaislapsi saa oppia saamea – Opettajien saatavuus on ongelma” kerrotaan, kuinka tilanne on tällä hetkellä.

Mielestäni saamelaisten kulttuuria pitäisi varjella tarkoin alueen ainoana alkuperäiskansan kulttuurina. He olivat täällä ennen meitä ja käytännössä veimme heidän maansa ja yritimme tuhota heidän kulttuurinsa, joten olisi oikeutettua oikaista nämä virheet. Vähintä mitä voimme tehdä on tarjota saamelaisille perusopetusta omalla äidinkielellään.

Jotta kieli, joka nousee tärkeään asemaan kulttuurissa ei kuolisi, olisi tärkeää käyttää saamen kieltä ja opettaa sitä eteenpäin. Todennäköinen syy miksi näin ei ole kuitenkaan ole käynyt on osaavat opettajat.

Mutta kuuluessani enemmistöön maassa en osaa sanoa miltä tämmöinen tuntuisi. Kaikille tämän takaaminen on kuitenkin mahdotonta ja kannattaisin enemmänkin resurssien keskittämistä alueille, jossa asuu eniten saamea äidinkielenään puhuvia. Se että saamen kielistä opetusta alettaisiin järjestämään harvaan asutuissa kunnissa, on täyttä haaveilua.