Nykyinen vanhuspalvelulaki on ollut voimassa vuodesta 2013 lähtien, mutta näin lyhyessä ajassa on jo ilmennyt paljon ongelmia. Hoitokodeissa on ollut liian vähän hoitajia, tai vanhusten tarpeita on laiminlyöty. Vihdoin on vireillä vanhuspalveluiden uudistaminen, ja uusista sopimuksista pitäisi tehdä jokaiselle osapuolelle sopivat ja realistiset.  

Vanhuspalveluiden kustannuksella on tehty bisnestä, eli yksityiset hoivapalveluyritykset yrittävät saada mahdollisimman paljon voittoa. Hallitus on aikaisemmin leikannut vanhuspalveluiden varoja, mikä on hyvinkin voinut edesauttaa, että ilmi tulleet ikävät tapaukset ovat päässeet tapahtumaan. Tällainen voiton tavoittelu on ehdottomasti väärin, varsinkin kun ikäihmisten elämät ovat joutuneet kärsimään. On kuitenkin hyvä muistaa, että on olemassa myös sellaisia hoitokoteja, joissa asiat ovat kunnossa ja työt hoidetaan asianmukaisella tavalla. 

Uudistusten ansiosta esimerkiksi hoitajamitoitus ja hoidon laadun varmistaminen saataisiin parempaan kuntoon. Ne myös mahdollistaisivat sen, että kaikki hoitoa tarvitsevat ikäihmiset saisivat tarvitsemaansa apua.  

 

 Mielipidekirjoitus uutisesta: https://yle.fi/uutiset/3-10732822