Vanhusten hoito Suomessa alkaa olemaan todella huolestuttavalla tasolla, mistä kertoo myöskin jatkuvat uutisoinnit puutteista ja laiminlyönneistä vanhusten hoidossa. Asia on kuitenkin etenemässä parempaa suuntaan, toivottavasti. Ylen nettisivuilla julkaistussa uutisessa kohuotsikot vanhusten huonosta hoidosta herättivät päättäjät: vanhuspalveluiden uudistaminen nytkähti nyt eteenpäin (10.4.2019) pohditaan vanhusten hoidon nykytilannetta ja kerrotaan työryhmästä, joka valmistelee nyt täysremonttia vanhusten hoitoon. 

 

Kohuja vanhusten hoidosta kuulee nykyään todella paljon, mikä on pistänyt ainakin itseni miettimään todella paljon. En haluaisi kuvitella itselleni tilannetta, jossa muutan vanhana hoivakotiin saadakseni hoitoa, mutta todellisuudessa minua kohdeltaisiin niin kuin nykyään vanhuksia kohdellaan. Nykytilannetta vanhusten hoidossa voisi osittain kuvata jopa kiduttamiseksi. Vanhukset ovat tulleet hoivakoteihin saadakseen hoivaa ja huolehtimista, valitettavasti suurimmaksi osaksi nämä seikat jäävät toteutumatta. Kuitenkaan jokaisessa hoivakodissa asiat eivät ole näin huonosti, monet hoivakodit saavatkin positiivista palautetta elämisen laadusta ja ihanista oloista vanhuksille.  

 

Mielestäni on mahtavaa, että ministeriö on ottanut vanhusten hoidon puutteet vakavasti ja asettanut valitsemansa työryhmän korjaamaan asiaa. Muutosta ei kuitenkaan saada aikaan ihan hetkessä, minkä takia uudistus on vasta valmisteluvaiheessa. Positiivista on kuitenkin, että puutteet on huomattu ja niihin pyritään puuttumaan mahdollisimman nopeasti.