Luin saamelaislasten opetuksen ja varhaiskasvatuksen saannista Ylen sivuilta ja mieleeni nousi ajatus vääryydestä. Miksi saamelaislapsen on niin vaikea saada saamen kielistä opetusta? Mitä jos on saamelainen lapsi, jonka vanhemmat ovat puhuneet lapselle saamea koko lapsen elämän ajan ja on ollut saamen kielisessä varhaiskasvatuksessa, menee suomen kieliseen kouluun, koska lähistöllä ei ole saamen kielistä koulua, miten lapsi pärjää siellä? 

Ymmärrän kyllä, että on vaikeaa ja kallista saada opetusta moniin kuntiin ja toisaalta kunnilla ei ole edes velvollisuutta järjestää saamen kielistä perusopetusta, mutta kansalaisella on kuitenkin oikeus omakieliseen varhaiskasvatukseen varhaiskasvatuslain mukaan. 

Raha on suurin pulma opetuksen takaamiseen, koska on kallista palkata opettajia parille saamelaiselle oppilaalle. Mietin, että saamen kielinen sähköinen opetus voisi taata ongelman ainakin osittain. Se ei olisi välttämättä niin kallista ja oppilas voisi ainakin osittain opiskella saameksi, mutta opettaja opettaisi kuitenkin suomeksi. 

Luulen että, on melkein mahdotonta saada Suomen moniin kuntiin täysin saamelainen opetus ilman todella suurta ja epätodennäköistä rahoitusta. Mielestäni tärkeintä ei ole saada täysin saamen kielistä opetus vaan keksiä opetustapa, jota he kuitenkin ymmärtävät. Tämä olisi kuitenkin parempi kuin ei mitään.